Adil Kullanım Kotası nedir?

Adil Kullanım Kotası (AKK) Nedir?

Bundan önceki haberimde, Adil Kullanım Kotası'nın hafifletileceğini söylemiştim. Bunu da BTK'nin raporuna dayandırmıştım. Şimdi birçok kullanıcının bilmediği bir şeye değineceğim. Adil Kullanım Kotası nedir?

Adil Kullanım Kotası ya da Adil Kullanım Noktası, sözde Türkiye'de aynı para ödeyen her kullanıcıya aynı kalitede hizmet sunulması için ve Türkiye'deki altyapının biraz eksik olmasından dolayı kaynaklanan bir sınır.  Bu sınır "Adil Kullanım Kotasız" yazmayan tüm tarifelerde var. Türk Telekom'un (TTNet'in) en ucuz AKK'sız tarifesi 24Mbps ve ayda 230 TL gibi bir seviyede.


Türkiye'de AKK

Bundan önce birçok imza kampanyası yapıldı. Bunlardan biri 2011 yılında başlatılan online bir imza kampanyasıydı. Bunun sonucunda 2012 yılında limitsiz internetin düşük hızı 1Mbps'den 3Mbps'ye çıktı. Bununla ilgili bir haber aşağıda:
http://www.enuygun.com/bilgi/limitsiz-internetin-en-dusuk-hizi-3-mbps-oldu

2015'in Haziran ayında yeniden başlatılan bir imza kampanyası da 200.000 destekçiye ulaştı. Bu kampanya da büyük ses getirdi, bütün teknoloji haber sitelerinde ve birçok fenomen Twitter hesabında paylaşıldı, 1.5 Milyon aboneli bir Youtube kanalı tarafından videosu yapıldı. Televizyona bile çıktı. Ancak bu kampanyanın sahibi bir süre sonra para kazanmaya ve bunun gibi işlere girişince kampanya biraz unutuldu. Neyse ki kampanya sahibi aslında çok iyi bir iş yaptığını anladı ve tekrar aktif olmuş gözüküyor.

Bunun sonucu mu bilinmez ama yakın zamanda yeni bir haber ortaya çıktı ve ben de bu haberi paylaşmıştım. BTK raporuna göre AKK sonrası internet hızı yükseltilecek ve bu uygulama, Ağustos 2016'da işleme konacak. Bunun ne olduğunu açıklamam gerekirse şimdi 3Mbps olan bu hız, 6Mbps gibi bir değer alabilir.

Hala bu imza kampanyasına destek olabilirsiniz:
https://www.change.org/akk

Bu kampanyayı ne kadar çok paylaşırsanız o kadar çok kişi imzalamış olur. Eğer gerçekten yüksek takipçili bir sosyal medya hesabı olan varsa ondan ricam bunu paylaşmasıdır. Eskiden bu kampanya her gün 2000 kişinin imzalaması şeklinde giderken 180.000 imzadan sonra büyük bir duraklama yaşadı. Şimdi o kadar çok imza almıyor çünkü gerçekten bilinçli internet kullanıcısı sayısı epey az.

Adil Kullanım Kotası adil gibi düşünebilirsiniz. Buna karşın tek bir cevabım olacaktır. 16Mbps'lik internete 90 TL veren bir kişinin de 8Mbps'lik internete 60 TL veren kişinin de ay sonu 3Mbps internet alması pek de adil değil.

Ayrıca ayın başında herkes 8Mbps internet ile yüksek hızlı kullanımda bulunurken ay sonunda neden altyapı bu kadar kullanıcıya internet dağıtamasın ki?

Yabancı Ülkelerde Adil Kullanım Kotası

Yabancı ülkelerde ise bu konuya tamamen çözüm olmasa da birçok hafifletme getiriliyor. Örneğin bazı ülkelerde Adil Kullanım Noktası 200GB iken Türkiye'de 50GB-75GB-100GB'lık tarifeler var ve bu sayı ne kadar artarsa o kadar ücreti artıyor. Bir diğer çözüm ise 20:00'dan 08:00'a kadar internet kullanımının AKK'ye yansımaması.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.