Anasayfa değiştiren Portalsepeti benzeri virüsleri temizlemek

Google'da "portalsepeti kaldırma" sorgusunu arattığınızda karşınıza çıkan siteler size program satmaya çalışan ve Google Çeviri ile İngilizce'den çevrilen siteler oluyor genelde. Bu konuda sağlam kaynakların sayısı oldukça az.

Aslında bu bir virüs değil. Bu tarz yazılımlar "istenmeyen yazılım" olarak nitelendiriliyor. Bunları yüklemek sizin seçtiğiniz bir şey.

Bazen yanlışlıkla bir dosyayı indirirken "Portalsepeti'ni anasayfam yap." kutusunu işaretliyorsunuz ve hızlı hızlı geçerken onu anasayfanız yapıyorsunuz. Tarayıcınızdan anasayfanızı değiştiriyorsunuz ancak değişmiyor, bilgisayar ayarlarından değiştiriyorsunuz değişmiyor, Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nden değiştirmeye çalışıyorsunuz en sonunda değiştiriyorsunuz. Fakat bilgisayarı açıp kapattığınızda yeniden aynı sayfaya dönüyor.

Bunun sebebi, bilgisayarı kapatmadan önce tüm dosyaları temizlememeniz. Eğer bir yerlerde dosya kalırsa bilgisayarı kapatıp açtığınızda yeniden önceki hale getiriyor. Eğer dosyaları temizlediyseniz kayıt defterini temizlemediyseniz hiç düzelmiyor.


ADWCleaner adlı program, bu konuda kullanıcının yardımına koşuyor. Bu programla tek tarama yaparak kayıt defterindeki tuhaflıkları, anasayfaları, tarayıcı seçeneklerini eski haline döndürüyorsunuz.

Bu programın göremeyeceği yazılımlar elbet olabilir çünkü "Portalsepeti" gibi yazılımların üreticileri zamanla yeni özellikler ekliyor, bilgisayarın her yerine sızmasını sağlıyor ve ADWCleaner'in yapımcıları hemen bunlara karşı önlem alamıyor, biraz zaman geçince düzeltiyorlar.

Portalsepeti'ni kaldırmak her zaman çözüm sağlamayabilir. Bu yüzden siz önleminizi almalısınız. Bazı konularda temkinli davranarak bu yazılımların bilgisayarınıza hiç bulaşmamasını sağlayabilirsiniz.

-İndireceğiniz programı sadece onaylı üreticisinden indirin. Eğer torrent indiriyorsanız, ki hiç tavsiye edilmez, sadece güvendiğiniz sitelerden indirin. Hiçbir siteye de tamamen güvenemezsiniz çünkü ücretli bir şey ücretsiz veriliyorsa o ortamda kesinlikle birilerinin kazancı vardır.

-Bir programın kurulum aşamasında Next, - Next - Next - Finish diyerek hızlı hızlı geçmeyin. Sayfadaki kullanım sözleşmesini okuyun demiyoruz tabii ki ama en azından görülecek yerlerdeki "Şunu da kur" butonlarındaki işaretleri kaldırın.

-Sadece anasayfa değiştiren yazılımlar değil, "Ask Toolbar" gibi tarayıcınızın tepesinde yer işgal eden yazılımlar da bu programların yanında gelir. Yükleyeceğiniz programların yanında toolbarlar varsa işaretlerini kaldırın.

-Eğer böyle şeyleri her zaman dikkat edmeden geçiyorsanız antivirüsten sizi korumasını rica edebilirsiniz. "Beni reklam yazılımlarından koru" veya "PUP yazılımlarını engelle" gibi bir tuş varsa ona basın. Ara sıra bilgisayarınızı taramayı ihmal etmeyin. Mutlaka ama mutlaka bilgisayarınızda yüklü olan antivirüste PUP engelleme özelliği olsun.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.