Dünyanın en büyük 5 teknoloji şirketinin gelir dağılımı


Yukarıdaki infografik dünyanın en büyük 5 teknoloji şirketinin gelir dağılımını sıralıyor. Market Cap piyasa değerini, Revenue gelirleri, Earnings ise kârları ifade ediyor. Dünyanın en büyük 5 teknoloji şirketi ise sırasıyla Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon ve Facebook.

Bu infografikte çok dikkat çekenlerden biri Facebook'un gelir dağılımı. Sırtını tamamen reklam gelirlerine dayayan şirket bu tutumuyla dikkat çekiyor. Şirket kimileri tarafından "balon" olarak yorumlanıyor, sebebi ise basit şirket reklam stratejisini sürekli geliştirmek zorunda, aksi taktirde beklenmedik şeyler meydana gelebilir. Sosyal medya sektörü kendini çok sık güncellemesi gereken bir sektör, Facebook da bunun muhtemelen farkındadır ve gerekli adımları atıyordur.

IMDb'nin sahibi Amazon'un gelirlerinin çok azının IMDb'den geldiği de dikkat çekiyor. Amazon hala e-ticaret'in lideri. Gelirinin %72'sini ürün satışlarından elde etmesi onu çok riske sokmuyor çünkü bu reklam piyasasına göre daha yavaş ilerleyen bir piyasa olduğu için olduğu yerde tutunmak daha kolay.

Microsoft'un gelir dağılımı yatırımcılar tarafından beğeniliyor, Office gelirleriyle ön plana çıksa da Office pazarının gördüğü herhangi bir zarar durumunda yine de güçlü bir şirket olarak kalmaya devam edecektir.

Alphabet şirketi ise birkaç yıl önceye kadar Google olarak bildiğimiz şirket, Alphabet şeklinde markalaşmaya ve her harfe bir hizmet oluşturma kararı almıştı. Gelirlerinin %88'inin reklamlardan gelmesi hiç şaşırtmadı ancak bu da Facebook'unki kadar olmasa da riskli bir durum. Google Play gelirleri şirketin görece önemli gelir kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. %88'in reklamlardan gelmesinin sebebi Youtube'un en çok vakit geçirilen  sosyal medyalardan biri olması ve Youtube'a reklam veren oyun firması sayısının da epey artması.

Dünya lideri Apple ise gelirin toplam %89'unu ürünlerden %11'ini ise App Store gibi servislerden elde ediyor. Kârın %11'i bile Amazon'un toplam kârından fazla olduğu için ve Apple ürünleri uzun bir süre daha vazgeçilmeyecek gibi gözüktüğü için şirketin durumu oldukça iyi. En büyük gelir kaynağı tabii ki en çok kullanılan ürünü iPhone, ancak Maclerin iPadlerden daha büyük gelir kaynağı olması dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.